iStock.com / Pesky Monkey-471149923
|

Juli – Årets beste jobbemåned!

Sitter du igjen på jobben i fellesferien mens resten av kollegene slanger seg på svabergene eller skyller ned tørre hvitviner i Italia? Ingen grunn til depresjon, juli er årets beste jobbemåned!

Dave Cornthwaitew paddler til jobben på sitt paddleboard.
Dave Cornthwaitew padler til jobben på sitt paddleboard.

Sosialantropolog og professor Fredrik Barth, som bodde under de mest kummerlige forhold over lange perioder under sine studier av ulike kulturer, hadde den regel at han aldri klaget. Selv ikke i Oman, der nattetemperaturen gjennom seks måneder aldri sank under 40 grader, hvor de ikke hadde noen vifte, ingen dusj, og bare brakkvann i en brønn. – Det er for min egen skyld. Det blir mer slitsomt hvis man klager. Det er bedre å skyve ubehaget fra seg. Det beste er hvis man kan vri det over til noe moro, sa Barth.

Her er det mye klokskap. Derfor: Nyt jobbingen i juli, selv om solen skinner! Da er det mindre stress og mer tid til glade lyspunkter i arbeidsdagen – hvis du har lyst til å se dem. Når du synes litt synd på deg selv, lær av professor Barth og let etter det positive ved å være på jobben eller finne på noe gøy. Det er lett og lurt å bestemme seg for å gjøre en artig eller hyggelig ting hver juli-jobbedag:

Siden det er færre biler og mindre kø på vei til jobben, kan du sove litt lenger, eller starte dagen med å lese avisen i badekaret, på terrassen eller over et nykokt egg, det du aldri får tid til ellers.

Les også:
– Om oliven – og lure, late ledere

 • Det er litt roligere på jobben (såfremt du ikke jobber som servitør på «Lekter’n» på Aker Brygge eller er skuespiller i et av landets 2800 historiske spel), så du har tid til å snakke med kollegaene og kundene i telefon, i stedet for å sende e-post. Og de vil bli begeistret over en hyggelig prat, siden de også har rolige dager. Og dette kan faktisk være mye lurere enn du tror: Hver fredag må de 275 ansatte i det amerikanske selskapet PBD Woldwide i USA ringe eller gå i møter med hverandre eller kunder, de får ikke sende e-post denne dagen. Resultatet er blitt mer effektive problemløsninger, bedre lagarbeid og mer fornøyde kunder, og de ansatte har redusert e-postmengden med 80 %. Så løft av røret eller spaser til nabokontoret, i hvert fall i juli. Kanskje skaper du en ny trend på jobben.
 • Hilse- og smiledagen: En dag bestemmer du deg for å hilse og smile til alle du møter både på jobben og på vei til og fra. Du vil oppdage at du får overraskende mange hyggelige smil tilbake. Og kanskje en ny venn eller sommerflørt?
 • En dag regnet øser ned går du på jobben i fullt vaderutstyr med fluefiske-utstyr. Mange artige kommentarer, og regnvær blir gøy.
 • Arranger «Ikke lov å le-dagen» på jobben. Sett opp en plakat på inngangsdøren og/eller send en e-post til kunder og samarbeidspartnere: «I dag er det «Ikke lov å le-dagen» her hos oss i firma XXX. Vennligst ikke gjør noe som får våre medarbeidere til å le.» Det kommer garantert til å bli den morsomste dagen i hele sommer.
 • Ta med vaffeljern og stek vafler til kollegaer eller kunder. Hvis regnet øser ned, serverer du i tillegg varm kakao med krem (krem får du på sprayboks, vet du), og du sprer solskinn og godt humør.

Les også:
– Er det en menneskerett å være sur?

 • Kjøp en gullfisk, så har du hyggelig selskap og kan glede deg til å presentere din nye venn til kollegaene etter ferien. En bekjent bodde forleden på Hotell Norge i Kristiansand. Resepsjonisten ringte opp til ham og sa de gjerne ville gjøre oppholdet litt hyggeligere siden han bodde alene, og kom opp med en gullfisk i bolle så han skulle få selskap. Det skulle ikke mer til for å lage litt farge på oppholdet hans.
 • Send en morsom historie eller filmsnutt til en kollega eller kunde, det er ikke så dumt som mange mener: «De små humoristiske e-postene vi stadig vekk sender og mottar, er ikke bare tidsspille og moro, de har også en viktig mellommenneskelig betydning,» sier forsker Benjamin Gross ved Universitetet ved Illinois til Scientist. Videresending er et tegn på at du tenker på dine venner eller kollegaer. I tillegg viser det at du er klar over hva slags humor de har eller hva de interesserer seg for. Slike e-poster spiller en viktig rolle når vi skal skape eller pleie bånd til venner og bekjente. – Det å videresende en snodig e-post, en morsom lenke eller en videosnutt til kollegaene, kan virke uskyldig nok. Men handlingen er egentlig en moderne form for utveksling av rituelle gaver og har lignende sosiale implikasjoner, sier Gross.
 • Har dere intercom/høyttalersystem på jobben, rop opp deg selv, ikke forsøk å endre eller fordreie stemmen.
 • Innkall en del kollegaer som også jobber i ferien, til et møte, og avlys minst fem dager før med begrunnelsen at du «har ikke lyst likevel».

Les også:
– Humor kan gjøre deg mer vellykket

 • Barbér bort øyenbryn og hår og påstå at det er noe galt med vannkjøleren. (Dette er for de mest lekne, men hårbekledningen er stort sett vokst ut igjen etter fellesferien, og ny frisyre skaper alltid et nytt og frisk pust i hverdagens trygge trivialiteter.)
 • Når jobben er over en dag været er flott – kanskje du til og med kan gå litt tidligere? – gjør noe hyggelig du vanligvis ikke gjør; gå på Tusenfryd, ta en ferge til en øy du ikke har vært, gå på kunstutstilling, gå direkte på skogstur.
 • Overnatt i telt i skogen eller på en campingplass – husk å ta med en vinflaske til pølsegrillingen – og sykle direkte til jobben dagen etter.
 • Eller bruk litt av feriepengene til å bo på hotell på stedet du bor. Du får garantert en litt annen opplevelse av hjemstedet ditt, og en litt rampete følelse av ulovlig luksus.
 • Vær snill mot noen hver dag du jobber i ferien; en kunde, kollega, partneren, barn, en dame med barnevogn på bussen, gi parkometer- eller busspenger til en turist, gi 500 kroner til en tigger, ta i et tak sammen med rengjøringshjelpen på jobben. Etter 15 snille dager har du det ganske fint.

God sommerjobbing!
(Tidligere publisert som kronikk i Aftenposten.)

Foto: © iStock.com / Pesky Monkey

Les også:

– Selskapet hvor medarbeiderne har ubegrenset ferie
– Hvordan vite om du er en fryktelig, elendig og veldig dårlig sjef?

Similar Posts