Sov på jobben Sliten medarbeider, postit-øyne © iStock

9 lure tips til en lur på jobben – uten å bli knepet!

Det er visstnok flere feil og arbeidsulykker i norsk arbeidsliv som skyldes søvnmangel enn som er forårsaket av alkohol- og narkotikarus. Likevel er det forbausende liten aksept for å ta en 10-20 minutters dupp i løpet av arbeidsdagen, selv om det vil gjøre deg langt mer produktiv og effektiv etterpå.

Derfor «må me juksa litt», som TV-kokk Ingrid Espelid Hovig sa i Fjernsynskjøkkenet, så her er 5 diskrete tips til å lade batteriene på jobben:

1: Legg inn en kort lur i lunsjpausen

Hvis lunsjpausen er lang nok og du kan sove i bilen eller ved et skrivebord,. Den beste måten å gjøre dette på er å pakke en matpakke slik at du ikke trenger å gå ut v kontoret, men hvis du må stå opp og forlate kontoret, prøv å finne et folketomt sted hvor du kan ta en lur uten bli tatt.

Hvis du kan sove i bilen, sørg for ikke å parkere den nær kontorvinduene der kollegene kan se hvordan du bruke lunsjpausen. Hvis du har et kontor med  dør, prøv å låse den og ta en lur bak den. 

Dette er en fin måte å lade opp i løpet av dagen hvis du føler deg trøtt mens du jobber. Det vil bidra til å holde deg mer fokusert på jobb og mindre sannsynlighet for å bli distrahert av andre ting som å surfe på sosiale medier. Hvis det er mulig, prøv å ikke sove for lenge, da dette kan forårsake noen problemer når du sovner senere på kvelden!

2: Utnytt kjedelige møter

Kjedelige møter er en av kontorlivets store baner. Men de kan være en gave hvis du trenger å hvile, men er bekymret for å sove på jobben. Hvis du døser i et møte, vil ingen legge merke til det. De vil bare tro at du kjeder deg, som alle andre.

Men hvis møtet er viktig og du ikke bør vise at du går glipp av noe, prøv denne teknikken i stedet: Lat som om du er interessert i det som blir sagt. Nikk nå og da. Mumle noe som høres ut som om du er enig i det taleren sier fra tid til annen. Så snart du har lurt alle til å tro at du er våken, lukk øynene og sov uten å bli oppdaget.

3: Del arbeid og søvn det med en god kollega

Du kan dele opp oppgavene slik at du bare gjør halve jobben. Dette betyr mer tid og mindre stress når du skal jobbe.

Vi vet alle hvor stressende det kan være når oppgaver hoper seg opp, og derfor er det så viktig  å delegere oppgaver for å få andre til å hjelpe oss.

Du kan avtale med vennen din å delegere oppgaver slik at du og han kan veksle på å nyte litt søvn mens den andre jobber. Og sørg for at du har en forståelsesfull sjef, så hen ikke sparker dere begge når hen finner ut av det.

4: Klargjør en komfortabel soveplass

Når du er klar til å ta en lur, finn det fjerneste mennesketomme stedet på kontoret ditt. Sørg for at det er tilbaketrukket og tilbyr privatliv. 

Finn en myk lenestol, krakk eller tom sofa. Hvis det ikke er slike møbler på kontoret ditt, gå til resepsjonsområdet eller gangen. Finn et tomt, ubrukt skrivebord med sofa eller benk hvor du kan sove i 30 minutter.

Hvis du jobber i et åpent arbeidsmiljø, velg et møterom med en dør eller et hjørne som gir deg privatliv slik at du kan ta en lur. Trekk deretter ned persiennene og lukk døren hvis mulig. Prøv å kamuflere snorking og andre sovelyder ved å slå på en vifte eller klimaanlegg.

Ta med deg en øyemaske, ørepropper og en reisepute, slik at de er lett tilgjengelige når du er klar til å ta en lur og stenge av distraksjonene fra kollegene dine og annen støy.

5: Ta med en fagbok eller et bransjemagasin på arbeidsplassen

Ta med deg en bok eller et blad på kontoret eller skrivebordet ditt. Du trenger ikke å lese dem; bare ha dem klare. Blir du sliten i løpet av dagen og har lyst til å ta en lur, begynn å «lese» boken eller bladet. Hold lesestoffet i fanget og se ned på den så det ser ut som du leser, og du skjuler effektivt at du tar en dupp.

Lykke til!

(Inspirert av Dr. Job, du finner artikkelen og flere tips her.)

Ill: © iStock-1173046705

Similar Posts