Veps stirrer inn i kameraet

Vær snill! – Også mot vepsen, så stikker den ikke!

Hvorfor vil vepsene ødelegge festen? Og hvorfor blir du lettere stukket hvis du vifter dem bort?

Forskningen viser tydelig at det lønner seg for oss mennesker å være snill og sympatisk. Nå viser det seg at det også er lurt å være snill mot vepsen, hvis du vil unngå å bli stukket!

– Snille mennesker har bedre liv, viser forskning – les mer her

Du griller i hagen med familie og venner, når en haug med irriterende veps dukker opp for å ødelegge festen. Du har ikke sett dem hele sommeren, og plutselig er de overalt, irriterer alle, skaper panikk og viftende propellhender. Høres det kjent ut?

August og september er tiden når folk begynner å spørre: «Hva er egentlig poenget med veps?» Og svaret er kanskje litt overraskende.

Det er omtrent 8 000 arter av veps bare i Norge. Dette inkluderer parasittiske veps, noen av dem er så små at de er som nåler. Av de 250 større vepsene som har en brodd, leverer flertallet alene og forårsaker ingen problemer for mennesker.

Når vi snakker om veps, refererer vi nesten alltid til nasjonens nemesis, den vanlige jordvepsen (Vespula vulgaris). For å forstå hvorfor disse vepsene blir ekstra irriterende på sensommeren, må du først forstå livssyklusen deres.

Vanlige veps lever sosialt som bier, men i motsetning til honningbier har de ikke utviklet en måte å lagre mat på for å overleve vinteren. Faktisk er de eneste overlevende de unge, befruktede dronningene som går i dvale om vinteren. De dukker opp om våren for å bygge små bol på størrelse med valnøtter i jordhuler eller på mørke steder i hus, der de legger rundt 20 egg, som utvikler seg til larver.

Dronningen mater larvene til mai, til de er blitt voksne og arbeidere. Deretter fokuserer hun på mer egglegging, mens arbeiderne fortsetter å mate dem og utvider bolet etter hvert som plassbehovet øker. På forsommeren har reiret vokst til omtrent 40 cm i diameter, ofte større, og det kan kan ha opptil 20 000 celler og inneholde 10 000 veps!

Men sent i august skjer det en dramatisk forandring. Dronningen slutter med eggleggingen (unntatt noen få som vil bli fremtidige dronninger og hanner for å befrukte dem), og hun slipper ikke lenger ut feromonet som får arbeiderne til å arbeide.

Kort sagt, disse arbeiderne blir overflødige og står uten jobb og blir forvirret. Og problemet for oss mennesker er at selv om voksne veps er rovdyr for insekter, er det for å mate larvene, ikke seg selv. I sin voksne tilstand kan vepsene ikke fordøye fast føde og trenger sukkerholdig væske for å overleve. Nå, med færre eller ingen larver å mate, blir de umettelige og sultne.

Veps elsker lett fordøyelig mat, som overmoden frukt og brus. Mot slutten av sine korte liv driver sulten dem til å lete etter sukker akkurat samtidig med at vi bruker balkongene og hagene våre for å spise søte ting. Timing kunne ikke vært bedre for dem eller verre for oss.

Så hvorfor er det større sannsynlighet for at de som får panikk og prøver å vifte bort vepsen blir stukket enn de som forblir rolige? Problemet er at disse overflødige arbeiderne har sitt egen feromon, som tidligere på året bidrar til å beskytte reiret mot angrep. Dette feromonet er i utgangspunktet et kjemisk alarmsignal til andre arbeidere om at vepsebolet er under angrep.

Så når du prøver å vifte bort den irriterende vepsen og den føler seg truet, vil dette varselet sendes ut. Plutselig bryter kaoset løs, og flere veps ankommer i aggressivt «rød tåke» -modus, klare til det de tror er å forsvare bolet. Dette er grunnen til at det beste rådet er å holde seg rolig.

Tenk på det slik: Fra mai har denne vepsen jobbet hardt for å bidra til å gjøre bra ting på planeten Jorden. Nå skal den dø. Så hvorfor ikke la den ha det litt fint, droppe viftingen din og plassere en skål med sukkerholdig drikke et stykke fra der du oppholder deg, og la den avslutte livet i en fin sukkerrus? I det minste, vær så snill, ikke drept den.

– Å være kompetent er ikke nok – de sympatiske vinner – les mer her

Hva er egentlig poenget med veps? Uten dem er det sannsynlig at menneskelivet ikke ville overleve, for uten deres funksjon som rovdyr ville planeten vår bli oversvømmet av enda mer skadelige insekter som bladlus, maur og larver.

Noe å tenke på når vepsen dukker opp på din neste sommerpicknick!

Klikk her for uforpliktede forespørsel om foredrag / workshop for ledere og/eller medarbeidere om hvordan skape en snill, raus, inkluderende og begeistret organisasjon.

Takk til Red Gables Garden Project og greenandblue.co.uk for denne nyttige informasjonen om veps – les originalartikkelen her.
© Illustrasjonsfoto av hp kochUnsplash

Similar Posts