Praktiserer du pappahumor?

Har du praktisert eller vært utsatt for pappahumor? Sannsynligheten er stor.

Det må være dårlig, det må være gjentagende og det er bare pappa som ler, likevel er pappahumoren viktig for relasjonen mellom far og barn, sier Ståle Gerhardsen og Jon Morten Melhus i TV2’s God Morgen Norge (se opptaket nedenfor).

Definisjon Pappahumor:

«Pappahumor er dårlig humor utøvet av fedre med stor selvtillit og medium selvinnsikt. Preget av ordspill og vitser fra barndommen. Repeterende humor. Gjerne munnhell som kan forutses med sekundpresisjon av øvrig familie.»

En venninne av meg presiserte at regel nr 1 for pappahumor er i følge hennes døtre å ikke prøve å være morsom når venner er tilstede. Dette er en absolutt regel som varer fra barna er ca 12 til 18 år.

Se TV2-intervju om pappahumor med Ståle Gerhardsen og Jon Morten Melhus, og se Ståles tatovering av sin fars yndlings-morsomhet…

– Å skape fellesskapsfølelse er en av hovedfunksjonene til all humor, og sånn sett er pappahumoren også en måte å skape bånd mellom foreldre og barn på, forteller humor-doktor Stein Tyrdal til NRK Trøndelag. Han er kirurg og foredragsholder, og han har skrevet to bøker om humor og helse.

– Humor er en naturlig del av folks samkvem fordi den løser spenninger. Pappaer skal gi barna trygghet, og det er noe trygt og godt med gjentakelser.

Men fordi pappahumoren ikke treffer helt blink, får den også en annen funksjon.

– Barn skal frigjøre seg fra foreldrene. Det er fint at barna får lære at far ikke er Gud, og foreldrene er feilbarlige, forklarer Tyrdal.

Han mener fedre ideelt sett burde servert humor med bedre kvalitet.

– Men sukk og oppgitthet gir paradoksalt nok en form for anerkjennelse: Far bryr seg og han gjør jo sitt beste.

Pappahumor
Pappahumor kan i blant være så dårlig at det nesten blir morsomt…

– Det ikke finnes vitenskapelig dokumentasjon på fenomenet, avslutter Stein Tyrdal. –Dad-jokes er vel strengt tatt et ordspill for bad-jokes. Slik det beskrives er det en intern humor for en gruppe som spiller på felles referanseramme, og den blir oftest klein i det offentlige rom. Internt har den en funksjon, men den kan gjerne forbli bak husets fire vegger.

Enda mer pappahumor:

Her finner du mer «bad dad humor»!

Og her mer fra NRK Trøndelag-artikkelen.

Similar Posts