Fiskebåt © iStock

Ferie og den meksikanske fiskeren

Nå er ferien over og vi kan begynne å jobbe igjen ( i den grad koronaen tillater) – men for hva?

Her er en svært sjarmerende og munter historie med en god porsjon livsfilosofi ( – du finner den også i boken «Latterlig Lønnsomt»)

En amerikansk forretningsmann satt på brygga i en liten landsby ved kysten da en båt med en enslig fisker la til. I båten var det mye fisk. Amerikaneren sa til meksikaneren at han var imponert over kvaliteten på fisken, og spurte hvor lang tid det hadde tatt ham å få så stor fangst. Meksikaneren svarte at det bare hadde tatt ham en kort stund.

Amerikaneren spurte da hvorfor han ikke hadde blitt ute på sjøen litt lenger og fanget enda mer fisk.

Meksikaneren svarte at han hadde nok til familiens umiddelbare behov.

Amerikaneren spurte: «Hva gjør du resten av tiden?»

Den meksikanske fiskeren sa: «Jeg sover lenge om morgenen, og så fisker jeg litt, leker med barna mine, tar en liten hvil sammen med kona, Maria, og om kvelden går jeg en tur inn til landsbyen, der jeg tar et glass vin med vennene mine og spiller gitar. Jeg har et rikt og travelt liv.»

Amerikaneren snøftet: «Jeg har siviløkonomeksamen fra Harvard, og jeg tror jeg kan hjelpe deg. Du burde bruke mere tid på å fiske, slik at du kan kjøpe en større båt.
Med inntektene du da får, kan du kjøpe flere båter, og til slutt har du en hel flåte med fiskerbåter. Istedet for å selge fangsten til en mellommann, kunne du selge den direkte til fiskeforedlingsfabrikken og til slutt åpne din egen hermetikkfabrikk. På den måten styrer du produktet, foredlingen og distribusjonen. Men du må dra fra denne lille kystlandsbyen til Mexico City, og så til Los Angeles,og til slutt til New York, og derfra kan du styre din store virksomhet.»

Meksikaneren spurte hvor lang tid alt dette vil ta, hvorpå amerikaneren svarte: «Bortimot 15–20 år.»

gitar

«Og hva så?»

Amerikaneren sa: «Da kan du trekke deg tilbake og flytte til en landsby ved kysten, der du kan sove lenge om morgenen, fiske litt, leke med barna dine, ta en liten hvil sammen med kona, og gå en tur inn til landsbyen om kvelden, der du kan ta et glass vin og spille gitar med vennene dine.»

Vi ønsker deg fortsatt en svært glad og begeistrende dag!

PS: Historien ble i sin tid skrevet av Heinrich Böll.

Similar Posts