|

En lur på jobben er lurt

Stadig mer forskning viser at det kan være lurt å ta en lur i løpet av dagen.

Foto:  Kawamura-Ganjavian’s strutse-pute tar dag-soving på alvor og koster bare kr 299,-

Det kan til og med øke din levealder. I en studie av 23 681 greske menn, hadde de som tok en lur tre ganger i uken 37% lavere risiko for å dø av hjertesykdom.

Forskning har også vist at en lur er nyttig for læringsprosessen og hjelper oss å ta inn og ta vare på informasjon bedre. I en studie fikk deltakerne se illustrerte kort for så å teste deres hukommelse. Etter å ha memorert et sett med kort tok de en 40-minutters pause, hvor den ene gruppen tok en lur, og den andre var våken. Etter pausen ble begge gruppene testet på hvor godt de husket kortene. Til forskernes overraskelse husket søvngruppen vesentlig bedre og beholdt i gjennomsnitt 85 prosent av mønstrene, mens de som holdt seg våkne bare husket 60 prosent.

Å ta en lur ser ut til å hjelpe hjernen å bevare minner. Forskning tyder på at at når minnet først er registrert i hjernen – i hippocampus, for å være konkret – er det fortsatt «skjørt» og lett glemt, spesielt hvis hjernen blir bedt om å huske flere ting. Når vi tar sover, ser det ut til at minnene skyves til neocortex, hjernens mer permanente lagring, og hindre dem fra å bli «overskrevet.» Dr. Matthew Walker ved University of California forteller at deres forskning støtter ideen om at søvn er en nødvendig prosess for å fjerne hjernens korttidslagring, slik at det er plass til å absorbere ny informasjon.

For ikke å nevne en rekke andre positive resultater av å sove litt i løpet av dagen:
Søvneksperter har funnet ut at en lur på dagtid kan forbedre mange ting: øke årvåkenhet, øke kreativitet, redusere stress, forbedre persepsjon, utholdenhet, motorikk, og nøyaktighet, forbedre sexlivet, hjelp i vekttap, redusere risikoen for hjerteinfarkt, bedrer humøret.

Her er ti tips  til å lure seg til en lur på jobben – uten å bli knepet…

Sov godt!

Les mer om lurens fortreffeligheter her.

Sjekk figuren nedenfor for flere inspirerende og lærerik facts om å ta en timeout!

napping-infographic - Copy (3)

 

Similar Posts