TobiasK, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons - MI building of the Technical University of Munich, Magistrale 2
|

Leken sklie-matematikk

Kul sklie i bygningen til Fakultet for matematikk og informatikk (FMI) ved det Tekniske Universitet i München i Garching. «Brunner/Ritz-parabelen» fra 2002, vanligvis kalt ‘Parabelrutschen’ (parabelsklien). Formel: z = y = h x²/d².

Hvis du vil oppleve matematikk og kunst på egen kropp, er dette stedet å være. På Technische Universität München (TÜV) kan du skli ned i et kunstverk som har formen av en parabel. Den unike parabelsklien på Campus Garching kombinerer kunst, matematikk og opplevelse.

Historien bak: For å skaffe et passende kunstobjekt til det travle tekniske campuset, ble det utlyst en konkurranse, hvor det kom åtte forslag. Juryen besto av representanter fra universitetet, studentene og flere kunstkritikere. Kunstnerduoen Brunner/Ritz fra München ble tildelt oppdraget. Den parabelsklien de designet benytter seg, fyller det store åpne rommet i bygningen med matematikk og informatikk, og den kobler tredje etasje med foajeen. Sklien ble innviet 10. desember 2002 av den daværende ministerpresidenten i Bayern, Edmund Stoiber, og presidenten for Technische Universität München, Wolfgang A. Herrmann. De skled personlig gjennom parabelen under åpningen.

Byggingen av parabelen var imidlertid nokså lite kunstnerisk. For å bli godkjent som sikker av TÜV, måtte det brukes mye ingeniørkunst på dette kunstverket for riktig montering av de buede stålrørene, som har en diameter på 1 meter og en veggtykkelse på 12 mm. En erfaren TÜV-ingeniør forteller at kontrollen av innsiden av rørene var spesielt vanskelig, siden man hele tiden ville skli nedover.

Parabelen representerer ligningen z = y = h x²/d² og er den største parabelsklien i verden. Sklien er et symbol på å forene kunst og vitenskap som samtidig knytter de to områdene sammen med en opplevelse. 13 høydemeter kan overvinnes på noen få sekunder. De to grenene av parabelen begynner på forskjellige steder i tredje etasje og møtes deretter i foajeen i første etasje. Matematikk til å ta og føle på for alle, fordi sklien er morsom for alle, uavhengig av om man vet hva en parabel er eller ikke.

Sklliken anbefales for barn over 11 år. Du kan bare skli på de tilgjengelige teppene. I løpet av semesteret minner TÜM om at det ikke må være for mye hyling og bråk når du bruker skiken, da undervisningen foregår på campusen og studentene og lærerne ikke skal forstyrres.

Adresse hvis du er i München og vil ta tidenes aketur:
Boltzmannstraße 3, 85748 Garching bei München

Et godt eksempel på at akademia ikke er så livsfjernt som noen kanskje tror!

Takk til Deutschland mal anders: «Atlaset over uvanlige steder i Tyskland, som presenterer landets mest spennende og spektakulære steder.»

Illustrasjon:
MI building of the Technical University of Munich, Magistrale 2, © TobiasK, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Similar Posts