Lønnsomt og innovativt kontorkaos

Skrivebordspynt, kontormoro og gratis gourmetmat styrker produktivitet og samarbeid i Google.

I dag er det nærmeste standard at skrivebordene til ansatte i Silicon Valley’s innovative teknologi-selskapene flyter over av alskens personlige rariteter og pynt.

Men da tidligere Google-sjef Eric Schmidt hadde sin første dag på kontoret i 2001 så han bare rot. Han ba kontorsjef George Salah om å «rydde opp dette stedet», skriver han i sin bok «How Google Works», skrevet i samarbeid med tidligere senior produktsjef Jonathan Rosenberg.

Neste dag fikk Salah en epost fra gründer og nåværende konsernsjef Larry Page: «Hvor ble alt rotet mitt av? Jeg vil ha det tilbake NÅ.» Det hadde ikke havnet i søppelet ennå, og snart var alt tilbake til det normale igjen.

Page’s reaksjon fikk Schmidt til å innse at han feilaktig hadde rotet med Googles grunnleggende kultur. Han har nå konvertert til Google livsstil, og sier at du bør la dine ansatte rote til sine skrivebord hvis det er et naturlig uttrykk for kreativiteten og ikke hemmer deres produktivitet.

Da hun jobbet i Google, gav Sheryl Sandberg (nå COO i Facebook) hver ansatte i salgs- og supportteamet hennes US$ 50 til personlige dekorasjoner til skrivebordet, skriver Schmidt og Rosenberg i boken.

Google legger stor vekt på privat og personlig kontorutsmykning fordi selskapets hovedmål er å sørge for at de ansatte har det komfortabelt på jobb, noe Google erfarer skaper godt og innovativt samarbeid.

Personlig skrivebord i Googleplex i Mountain View, California.

Forfatterne skriver i boken: Vi investerer i kontorene våre fordi vi ønsker at folk skal jobbe der, ikke hjemmefra. Å jobbe hjemmefra i arbeidstiden er et jobbgode mange setter stor pris på, men – som Jonathan ofte sier – dette kan bli et problem som kan spre seg og suge livet ut av arbeidsplassen.

Oppfunnet ved biljardbordet

Google’s AdSense-produkt, som ble en mangemilliarder-dollars virksomhet, ble oppfunnet en dag av en gruppe ingeniører fra ulike team som spilte biljard på kontoret. Partneren eller samboeren din er sikkert en flott person, men oddsen er ganske liten for at dere to kommer opp med en milliarddollar-idé i en kaffepause hjemme, – selv om du har et biljardbord. Sørg for at det er masse ansatte i kontorene og sørg for masse spill,  aktiviteter og gode fasiliteter, og vis tydelig at du setter pris på at folk bruker dem.

Googles ballbinge

Det skal være fint å være på jobben.

Du trenger ikke nødvendigvis å la dine ansatte kjøre full Google-pakke og begynne å dekorere veggene med paintball-våpen (slik de ansatte gjorde på Googles Chicago-kontor), men det er viktig å legge til rette for at skal føle seg hjemme.

«Det er OK å la kontoret være en skikkelig rotete kosekrok,» skriver Schmidt og Rosenberg.

Mat som møteplass

For å skape best og flest mulig møteplasser, serverer Google også gratis frokost, lunsj og middag i kontorene sine – det påstås at det er hos Google du får den beste maten i hele Silicon Valley –, og ingen skal ha mer enn 200 fot (ca 70 meter) til nærmeste serveringssted på kontoret. En Google-ansatt sier han elsker mattilbudet fordi «jeg sparer tid og penger, og det hjelper meg å bygge relasjoner med mine kolleger.»

Google Amsterdam’s office food court

Rotete kontorpulter og gratis mat er ganske enkelt to av Googles innovasjonsdrivere.

Les artikkelen her.

Similar Posts