|

Superkuren mot stress og frustrasjon

Du har hatt en rolig juleferie og ladet batteriene skikkelig. Hvordan unngå jobbstress på førjulsnivå allerede første uke på jobb? Forskerne har svaret.

Av Jon Morten Melhus

Når du ser at tidsplanen ryker for prosjektet ditt dagen før det skal være ferdig fordi arbeidet er blitt mer omfattende enn du trodde, du har et sykt barn som venter hjemme og kollegaen din må slippe prosjektet i siste liten på grunn av andre presserende oppgaver, da Humor og stress på jobbenøker panikken din og du løper rundt som en amfetamindopet hamster i løpehjul og er til slutt overbevist om at du ikke kommer til å overleve dette …

Da kommer den plutselige, avvæpnende galgenhumoristiske replikken fra en av kollegene dine, og latteren runger, skuldrene senkes, blodtrykket synker. I løpet av et nanosekund får du avstand til problemene og prosjektet, du greier å skille det vesentlige fra det uvesentlige, og du erkjenner at det faktisk finnes verre ting i livet – det siger innpå deg at du sannsynligvis kommer til å overleve dette likevel, og du ser plutselig nye løsninger…

Og hva med bilturen til jobben?

De fleste har erfart at bak rattet i trafikken dukker neandertaleren forunderlig raskt opp. De som kjører saktere enn oss, er idioter, og de som kjører fortere, er villmenn. Vi hisser oss opp over at det ikke er andre enn oss selv som kjører normalt, og så begynner hasardiøse forbipasseringer – eller aggressive markeringer med den lengste fingeren til de som kjører forbi oss. Alt vi lærte om trygg trafikk og forsiktighet i trafikken, er som blåst bort.

Men prøv å le – om enn kanskje litt oppgitt – over alle tullingene i trafikken og la bilen bringe deg frem i det tempo trafikken bestemmer. Da beholder du distansen og kjøligheten i vurderingene, og sannsynligheten for nærkontakt med UP eller nærmeste sykehus er betydelig redusert.

Vi kan opprettholde følelsen av kontroll og redusere stress i vanskelige situasjoner ved å se etter humoren i dem. Da ser vi problemet mer på avstand og tar inn totalbildet, vi vurderer klarere og mer objektivt og får perspektiv nok til å se hvordan katastrofen kan unngås. Og fordi vi beholder kontrollen, agerer vi aktivt og kreativt i stedet for å bli passive ofre for ryggmargsrefleksene.

Humor har også den interessante virkningen at den blokkerer for sinne – det er vanskelig å være sint hvis vi greier å le av situasjonen. Og dermed vil vi angripe problemstillingen langt mer konstruktivt enn om vi bare lar urinstinktene fyre opp under primitive hevn- og vendetta-aktiviteter.

Under Hitlers bombing av London hang det over hele byen skilt på bombede bygninger om at butikker var «Åpen som vanlig». En butikk som bare så vidt hadde én vegg igjen, hadde hengt opp skiltet «Mer åpen enn vanlig». Humor som dette hjalp sannsynligvis engelskmennene til å holde motet oppe og stå sammen i kampen for å overvinne Hitler.

Legene Rod A. Martin og Herbert M. Lefcourt ved universitetet i Ontario, Canada, studerte sammenhengen mellom humor og evnen til å tilpasse seg store og stressende utfordringer i livet. Forsøkspersonene gikk gjennom fire tester som skulle måle den humoristiske evnen under ulike forhold. Tre av fire tester viste at de som verdsatte humor høyest, også var de som best taklet anspenthet og alvorlige personlige problemer. Dr. Annette Goodhart, en psykolog i Santa Barbara, fant at med humor konfronterer man sine personlige problemer på en mer avslappet og kreativ måte.

Medisinsk forskning viser at humor er et av de mest effektive stress- reduserende virkemidler vi har. Psykolog og professor Sven Svebak ved Universitet i Trondheim har arbeidet i 40 år med humorforskning. Hans forskning viser at mennesker med godt utviklet sans for humor takler stressituasjoner bedre enn de med liten sans for humor. Men også de med liten sans for humor takler stress bedre når de bruker den humoren de kan mobilisere.

En klovn er som aspirin – men han virker dobbelt så fort.
            – Groucho Marx

Mentalt er latter det motsatte av stress. Begge kan være reaksjoner på at ting ikke går slik vi ønsker de skal. Men med humor opplever vi ikke ubalansen som truende, slik det føles når vi er stresset. Disse to helt ulike opplevelsene av en vanskelig situasjon fører til minst tre andre ulikheter:
  1. Når vi ler av problemene, føler vi ikke at vi mister kontrollen på samme måte som vi opplever i stress.
  2. Den mentale horisonten svinner ikke til et tunnelsyn utelukkende med fokus på her og nå, som i stress; med humoren greier vi bedre å holde distanse til problemet.
  3. Mens stress tar kontrollen over oss, vil vi med humor tenke klarere og bedre skille mellom hva som er vesentlig og uvesentlig og kunne ta bedre beslutninger for å komme ut av situasjonen.

Både forskningsresultater og empiri gir god grunn til å tro at større sans for humor, økt bruk av humor og mer latter vil redusere plagene av stress, sinne og frustrasjon over tid.

Ha en munter dag!

Bestill et faglig og begeistrende foredrag eller en mini-workshop:

Humor & Begeistring: Latterlig Lønnsomt

Gjør som mer enn 1000 fornøyde private og offentlige virksomheter: Engasjér alle medarbeiderne og/eller lederne i et inspirerende foredrag , og inkludér gjerne en times workshop i etterkant, med Jon Morten Melhus.

Ta kontakt for mer informasjon.

Similar Posts