Fem aper i et bur

Plassér fem aper i et bur.

I taket henger du en banan i en hyssing, og under plasserer du en stige. Om ikke lenge vil en av apene nærme seg stigen for å sikre seg bananen. Så snart den berører stigen, spruter du vann på de fire andre. Det samme gjør du når neste ape forsøker seg – du spruter vann på de andre. Snart har alle apene forsøkt seg på stigen, og alle er blitt våte. Fem våte, rasende aper. Fra nå av forsøker apene å hindre hverandre i å gå bort til stigen.

Nå kan du kutte ut det kalde vannet. Fjern en av apene fra buret og erstatt den med en ny. Nykommeren vil selvsagt forsøke seg på stigen for å få tak i bananen. Tenk deg hvor forfjamset og redd ferskingen blir når de fire andre angriper ham. Etter et nytt forsøk og et nytt angrep, har han forstått at han vil få juling hvis han berører stigen.

Så fjerner du enda en av apene og erstatter den. Nykommeren forsøker seg på stigen og blir angrepet. Den forrige nykommeren deltar i mobbingen med glede. Du fortsetter, og bytter ut den tredje, den fjerde og den femte. Så snart den nyeste apen berører stigen, blir han angrepet.

De fleste apene aner nå ikke hvorfor stigen er forbudt område eller hvorfor de er med på å banke opp den nyeste apen.

Til slutt er alle apene skiftet ut og ingen av dem er blitt skremt med iskaldt vann. Likevel tør ingen av dem nærme seg stigen.

Hvorfor ikke?

Fordi det er sånn det alltid har vært her.

Og slik er det bedriftskulturen etableres.

(fra boken «Begeistring! Om engasjerte medarbeidere og inspirerende ledere»)

Similar Posts