Direktøren som høylydt forteller at han går tidlig fra jobben
Robbert Rietbroek, konsernsjef i PepsiCo Australia og New Zealand, oppfordrer lederne til å markere tydelige når de går tidlig fra jobb for å hente barn, slik at medarbeiderne skal føle seg trygge på at de også kan gjøre det.
Gode ledere vet at de må gå foran med et godt eksempel. Rollelæring er viktigere enn det som blir sagt, både i barneoppdragelse og bedriftsledelse.
De mest respekterte lederne gjør mange ting riktig. De respekterer medarbeidernes tid, stoler på at de gjør jobben sin (ellers ville de ikke vært ansatt) og innser at de har liv også utenfor kontoret.
Robbert Rietbroek, konsernsjef i PepsiCo Australia og New Zealand, drar dette enda lenger. Han har etablert en rutine kjent som «Leaders Leaving Loudly», der virksomhetens ledere oppfordres til å markere tydelig når de forlater jobben før arbeidsstidens slutt – slik at alle andre skal føle at det er greit når de også gjør det.
Det sjefen setter fokus på , det skjer. Når Reitbroek går foran og tydelig markerer når han går tidlig, viser han at det er lov for samvittighetsfulle og hardt arbeidende medarbeidere å ha et godt liv utenfor jobben, uten å behøve å skjule det. Dette bidrar til å redusere stress, dårlig samvittighet, og – i verste fall – utbrenthet og depresjon.
Ledere kan være gode forbilder i de fleste sektorer. En av de amerikanske generalene i Irak sørget allerede for 10 år siden å bli intervjuet om at han tok permisjon. Hans holdning var at hvis en general ikke tok seg fri, ville soldatene heller ikke gjør det, noe som ville ødelegge systemet og hele hensikten med å ha muligheten til å ta permisjon fra en svært krevende jobbsituasjon.
Tilbake til Robbert Rietbroek. Etter at han ble leder i PepsiCo, har tobarnsfaren innført en familievennlig og fleksibel jobbkultur, og jobber med å øke antall kvinner i toppledelse, som så langt utgjør om lag 40 prosent. Han vil utfordre oppfatningen mange har om at fleksibel arbeidstid ikke er akseptert for menn.
– Etter 16 år som far til to barn, er min erfaring at det er veldig vanskelig å balansere arbeids- og familieforpliktelser, sier Rietbroek, og tilføyer: –Så når jeg av og til går tidlig for å hente døtrene mine, sørger jeg for å si til til kollegene mine: «Jeg skal hente barna mine.» For hvis det er greit for sjefen, så er det greit for mellomledere, nyansatte og resten av organisasjonen.
PepsiCo har utvidet barselpermisjonstiden, fleksibel arbeidstidr, tidlig fredagsavslutt om sommeren, og et initiativ som heter «One Simple Thing», som betyr «du kan velge en ting som er veldig viktig for deg og bygge jobben rundt det «.
«For vår finansdirektør betyr det hver fredag morgen at han kjører sin datter til skolen og kommer på jobb, senere, gjerne klokken 10,» sier Rietbroek. «Dette er veldig viktig for ham – og hans datter vet at hver fredag gan hun gå til skolen med pappa. Vi respekterer det.»
En leder i PepsiCos innkjøpsteam følger først barna til skolen, så han begynner og slutte litt senere, mens en IT-leder velger å starte tidligere og gå hjem tidligere for å hjelpe sin kone med deres nyfødte barn.
Politikken ‘One Simple Thing’ strekker seg også til ikke-foreldre. PepsiCos innkjøpssjef for Australia og New Zealand er en ivrig surfer, og får fleksibilitet til å ta fri når surfeforholdene er gode.
– Vi lar ham finne de fantastiske bølgene,» sier Rietbroek. – Hele teamet hans vet at når han ikke er på kontoret, surfer han på bølgene, og at han vil ta igjen jobben andre dager. Han greier alltid budsjettene sine. Det handler om tillit – du må stole på at teamet ditt gjøre det rette.
Rietbroek forteller at han i samtaler med ansatte spør hvordan han kan hjelpe dem i deres personlige liv. – Først spør jeg om deres forretningsmål, så de personlig, sier han. – Jeg spør: «Er det noe jeg kan hjelpe deg med?» Det kan være foreldre som trenger støtte, eller et barn har svømmetime torsdag ettermiddag.
PepsiCo-sjefen understreker at fleksible arbeidstidsløsninger og suksess går hånd i hånd. – Vår selskapsgruppe (PepsiCo Beverages, Smiths Snackfood Company og Quaker Oats Company) er den største leverandøren til dagligvarehandelen i Australia og den viktigste støttespilleren for vekst hos våre forhandlere, sier han.
I løpet av de siste to årene har selskapet gjennom fleksibel arbeidstid og andre medarbeidervennlige systemer nesten halvert turnover fra 12 prosent, som er gjennomsnittet for bransjen, til 7 prosent. «Dette hjelper oss å beholde dyktige menn og kvinner i selskapet,» avslutter Robbert Rietbroek.
Norge i verdenstoppen på «work-life-balance»
Men vi har fortsatt et stykke igjen. Fedrekvoten i Norge ble redusert fra 14 til 10 uker 1. juli 2014. I 2014 og 2015 var andelen fedre som tok mer enn ti uker pappapermisjon, over 30 prosent. I de to siste årene er tallet på drøyt 10 prosent. Fedrene som tar ut mindre fedrekvote har neppe ledere som Robbert Rietbroek. Disse fedrene jobber sannsynligvis i virksomheter som legger betydelig mindre vekt på «work-life-balance» enn PepsiCo Australia og New Zealand, og hvor dette signaliseres av ledere som jobber lenge – og som ikke forlater jobben før arbeidstidens slutt for å hente barna.
Kilder: