Retter pekefinger: – Blir RBK-trenere plutselig idioter etter halvannet år?
Artikkel i Nettavisen 20.10.2024 av Ole Jonny Eriksrud Hansen
– oppfølging av Jon Morten Melhus’ og Morten Eriksen-Deinoffs kronikk i Adresseavisen 18. oktober 2024.
(Faksimile fra Nettavisen) FIKK SPARKEN: Både Kjetil Rekdal og Kåre Ingebrigtsen har lidd den samme skjebnen i Rosenborg i løpet av de siste årene. Foto: Montasje (NTB)
Mener det alltid er én mann som blir gjort til syndebukk i motgang.
Kort oppsummert
- Rosenborg har hatt sju trenere siden Kåre Ingebrigtsen fikk sparken siden 2018. I perioden har klubben opplevd lite sportslig suksess.
- Kritikere mener det er styret, og ikke trenerne, som er årsaken til problemene klubben har opplevd.
- Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli mener at RBK nå er på riktig kurs igjen og at Alfred Johansson har bedre arbeidsforhold enn sine forgjengere.
- Eirik Horneland, som fikk sparken fra Rosenborg i 2020, har siden hatt stor suksess i Brann og møter nå sin tidligere klubb på Lerkendal.
Rosenborg har gått fra å dominere norsk fotball og levere sterke resultater i Europa, til å nærmest bli en middelhavsfarer i Eliteserien i løpet av få år. Siden Kåre Ingebrigtsen fikk sparken på kontroversielt vis, har en rekke trenere kommet og gått i klubben.
Rini Coolen, Eirik Horneland, Trond Henriksen, Åge Hareide, Kjetil Rekdal, Svein Maalen og nå Alfred Johansson har alle hatt stillingen etter at Ingebrigtsen forsvant – noen som midlertidige løsninger, andre som hovedtrenere på permanent basis.
De færreste av dem har fått god tid i jobben. Profilerte navn som Horneland, Hareide og Rekdal fikk for eksempel bare 16, 15 og 18 måneder i rollen som Rosenborg-trener, før de ble fjernet. Nå rettes det skarp kritikk mot styringen av trønderklubben.Annonse
– Den største tabben
I en kronikk i Adresseavisen tar Jon Morten Melhus og Morten Eriksen-Deinoff, forfattere av boken «Fiks Fotballen», et oppgjør med de avgjørelsene som er tatt i Rosenborg de siste sju årene og hvordan det har ført til storklubbens fall.
I kronikken argumenterer de for at ansvaret for Rosenborgs problemer de siste sju årene ligger hos klubbens styre – de åtte personene ledet av Ivar Koteng og deretter Cecilie Gotaas Johnsen, og ikke de åtte trenerne fra Ingebrigtsen og fram til i dag.
– Jeg synes det er en god oppsummering, sier Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli til Nettavisen.
– Det er to hendelser som kunne ha endret det som har skjedd; en god plan da Kåre fikk sparken og at en sterk kompetent trener sto klar til å overta. Jeg støttet sparkingen av Kåre den gang, med de premissene som ble gitt. Tanken var god, men det fantes ingen plan.(Faksimile fra Nettavisen) FØLGER RBK TETT: Birger Løfaldli er sportskommentator i Adresseavisen. Foto: Terje Pedersen (NTB)
Løfaldli mener det som skjedde i etterkant, sendte RBK ut på kursen som har preget klubben de siste årene.
– Det er den største tabben daværende styret gjorde. Etter det vinglet de mye fram og tilbake og ansettelsen av Rekdal er vel det verste eksempelet. Ikke at Rekdal er en dårlig trener, men for RBK, med det de skal være, virket det som panikk.Annonse
– Det er ikke trenerne som har skylden, det er mangel på kurs, plan og hva RBK skulle bli etter Kåre, mener han.
– Blir de plutselig idioter?
Melhus og Eriksen-Deinoff stiller seg en rekke spørsmål i sin kronikk rundt det som har foregått i trønderklubben.
– Blir RBK-trenere plutselig idioter etter halvannet år? skriver de to forfatterne.
– Et styre som gjør så dårlige rekrutteringsjobber, bør seriøst vurdere å sparke seg selv. Gjennomførte styret dybdeintervjuer og atferdsanalyser av kandidatene, eller baserte de seg på medieoppslag, rykter og synsing? spør de.
Kronikkforfatterne undrer seg over om Rosenborgs styrer trodde at trenerens suksess i andre klubber, med en annen spillestil, økonomi og organisasjon rundt seg, automatisk kunne overføres til Rosenborg ved å hente inn den spesifikke treneren.Annonse
Reagerer på logikk: – Én har skylden
Videre lurer de også på om styret i klubben på noe som helst tidspunkt vurderte kostnadene av en brå sparking? Dette medfører store utgifter både i sluttpakke til avgående trener og store utgifter i forbindelse med å ansette en ny.(Faksimile fra Nettavisen) TREKKES FRAM: Tidligere styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng. Foto: Ole Martin Wold (NTB)
De oppsummerer med at fotballen generelt lider under et oppsiktsvekkende resonnement:
– Når det går dårlig, er det én mann – treneren – som har skylden (selv om han kanskje ble genierklært i fjor).
– Å få laget på fote igjen er det bare én mann som kan klare: en ny trener.
Johansson-fordel
Løfaldli føler på sin side at Rosenborg nå er inne på riktig kurs igjen og gir blant annet styreleder Gotaas mye av æren for det.
– Absolutt. Det har skjedd mye bra i Rosenborg det siste året. Det har vært en klar endring etter at Gotaas ble styreleder. RBK er i langt større grad på rett spor med tanke på å drive klubb og har en klubbdrift som kan bidra til langsiktig suksess, uavhengig av trener.
– Organisasjonen er mindre personavhengig og store endringer har blitt gjort, påpeker han videre.
Han mener dette igjen bidrar til at hovedtrener Alfred Johansson nå har helt andre arbeidsvilkår enn mange av forgjengerne.(Faksimile fra Nettavisen) UNG TRENER: Alfred Johansson ble ansatt som ny trener i Rosenborg før dne inneværende sesongen. Foto: Carina Johansen (NTB)
– Om forventningene er senket, så er jo det først og fremst en konsekvens av de veldig svake sesongene RBK har vært gjennom. Forventningene er lavere i hele Trøndelag og på kort sikt er det bra. Det er mer tålmodighet og arbeidsro.
– Johansson får i langt større grad jobbe i fred. Han får mer tid og rom til å utvikle laget som han vil, mener Løfaldli.Annonse
Horneland-suksess i Brann
Horneland ledet for eksempel Rosenborg i 51 kamper i perioden 2019 til 2020, før han fikk sparken etter en turbulent periode. Etter tiden hos trønderne har 49-åringen bygd opp et svært spennende prosjekt i Brann med blant annet seriesølv i 2023.
Søndag tar han med seg bergenserne til Lerkendal i det som blir en svært viktig batalje i medaljekampen i Eliteserien.
– Jeg føler Horneland har en god standing i RBK. Han var jo nær ved å ta klubben til Champions League med den Zagreb-kampen, men resultatene var totalt sett ikke gode nok. Det var ikke stabilt godt nok og han leverte ikke det som krevdes på den tiden.Annonse
LES OGSÅ. Overbevist om hvem som overtar etter ten Hag i United: – Lurer i buskene
– Han sto rakrygget og ble oppfattet som en real fyr, jeg tror alle unner ham suksessen i Brann, mener Løfaldli.
Bendtner-bråk: – Ble en pine
Han understreker at Brann-sjefen kom inn i Rosenborg på et svært vanskelig tidspunkt.
(Faksimile fra Nettavisen) OPPSVING: Brann har levert solide resultater i Eliteserien under Eirik Hornelands ledelse. Foto: Geir Olsen (NTB)
– Det var en vanskelig tid, med mye turbulens. Han var et litt ubeskrevet blad og kom inn på en tid som var helt annerledes enn det er nå. Jobben ble vanskelig fra start, det er annerledes for Johansson nå, mener Adressa-kommentatoren.Annonse
Han er delvis enig i at Horneland nærmest fikk «nådestøtet» i RBK før han var skikkelig i gang med jobben.
Blant annet havnet han i en betent konflikt med den danske stjernen Nicklas Bendtner i starten av RBK-tiden.
– Det er kanskje ikke så feil. Han kom inn da det var den Bendtner-situasjonen. Bendtner var jo en suksess fra start i RBK, men ble etter hvert en pine. Det gjorde ikke jobben enklere. Det var også rettssaken og etterdønningene etter Kåre. Det var vanskelig.
Før de to storklubbene møtes på Lerkendal søndag, står Brann med 46 poeng etter 24 kamper og ligger foreløpig på en andreplass i Eliteserien. Rosenborg jakter en medaljeplass med sine 40 poeng etter like mange spilte kamper.
Tips meg!
Hei! Takk for at du leste denne artikkelen.
Har du innspill til flere saker som denne, eller andre sportssaker jeg burde skrive eller se nærmere på? Send meg gjerne en e-post.
Ole Jonny Eriksrud Hansen
Sportsjournalist Nettavisen