Stor kake, DEAL - Dall-E, Open Ai
|

Det lønner seg å være positiv

La oss ta et eksempel: Du er skikkelig fotball-supporter for yndlingslaget ditt. Men du er også nokså pessimistisk av legning, så når laget ditt skal ha kamp til helgen, regner du for sikkerhets skyld med tap. Du gruer deg og er litt nedfor hele uken frem til kampdagen. Hvis laget ditt vinner, får du én glad dag den uken, men hvis de taper, har du hatt syv triste dager på rad.

Optimisten derimot, tar seieren på forskudd og gleder seg hele uken til kampen med laget sitt. Hvis laget ryker på et tap, har han dermed vært blid og fornøyd i seks dager og trist i én. Men hvis laget vinner, har han vært glad hele uken!

Uansett om laget taper eller vinner har altså optimisten vært glad, optimistisk og positivt forventningsfull i seks dager mer per uke enn pessimisten!

Arne Kolstad, tidligere professor i sosialpsykologi ved NTNU, brukte dette eksemplet med idrettsupportere for å understreket viktigheten av å være positiv.

Vi blir rausere av flaks og når vi er positive

Vi blir rausere når noe positivt skjer, også av forhold i omgivelsene vi ikke engang registrerer. Et berømt eksperiment som fant sted før mobiltelefonens tid, ble gjennomført ved en telefonboks i New York City for å vise hvor lett påvirkelige vi kan være. Hver gang noen kom ut av telefonboksen etter å ha ringt, ble et uhell iscenesatt, ved at noen mistet en bunke papirer ut over fortauet. Noen ganger var en mynt, en «dime», som den gang var tilstrekkelig til å ta en telefonsamtale, blitt plassert ved telefonen inne i boksen, andre ganger ikke. Hvis det ikke var en mynt i telefonboksen, hjalp bare fire prosent av ringerne til å samle sammen papirene.  Men blant dem som hadde funnet en mynt der inne, hjalp hele 88 prosent til med å plukke opp papirene fra fortauet da de kom ut av telefonboksen! De som hadde funnet en mynt, opplevde at de hadde hatt flaks, og denne gode følelsen gjorde dem mer positivt innstilt til å hjelpe til med å rydde opp papirene.

Lur kakefest

Min bror Ketil var mangeårig daglig leder i Datatjenesten, et meget vellykket datafirma.
En torsdag kjøpte han en kjempestor kake til alle ansatte fordi de hadde levert et tilbud på en stor kontrakt som de skulle få svar på dagen etter.
En av de ansatte spurte: ‘Har vi fått kontrakten!?’
Ketil svarte: ‘Nei, det blir avgjort i morgen, så vi må passe på å spise kake i dag.’
De ansatte koste seg med kaken og hadde en flott torsdag sammen.
Fredag informerte Ketil de ansatte: ‘Vi fikk dessverre ikke kontrakten, så det er godt vi tok kaken i går.’

Konklusjonen? Det er bedre å glede seg og risikere skuffelse enn å ikke glede seg i det hele tatt.

Det er ikke mulig å tenke en tanke som ikke har konsekvenser for kroppen din.

Dette sier Berit Heir Bunkan, professor emeritus ved OsloMet, som har bidratt til det praktiske og teoretiske grunnlag for metoden for psykomotorisk fysioterapi. Derfor er det smart for kroppen at vi fyller hodet med positive tanker så mye og ofte som mulig (uten helt å miste fotfestet, da…)

Similar Posts